چاپ     ارسال به دوست

مشاور وزیر علوم، جزییات ایجاد معاونت فناوری و نوآوری را تشریح کرد.

 

مشاور وزیر علوم در امور علمی، تحقیقاتی و فناوری گفت: برای تحقق وظایف قانونی وزارت علوم و اهداف برنامه‌های توسعه کشور، معاونت «نوآوری، فناوری و کارآفرینی دانش‌بنیان» در وزارت علوم ایجاد می شود.

 

دکتر علی خیرالدین در نشست رؤسای پارک‌های علم و فناوری کشور، ایجاد معاونت فناوری در وزارت علوم را یکی از برنامه‌های مهم وزیر علوم اعلام کرد و گفت: راه‌اندازی این معاونت هم به خواسته مسؤولان کشور، کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی است و هم در برنامه چهارم و پنجم توسعه بر این موضوع تاکید شده است.

وی ادامه داد: در گذشته معاونت فناوری در وزارت علوم تشکیل شده بود اما مجدداً این معاونت ادغام شد و قائم مقام حوزه معاونت پژوهش و فناوری وظایف آن را بر عهده گرفت.

دکتر خیرالدین خاطرنشان کرد: بر اثر خلأیی که در این زمینه ایجاد شد، حوزه‌های دیگر به حوزه فناوری وارد شدند و بسیاری از وظایفی که بر عهده وزارت علوم واگذار شده بود را، آنها بر عهده گرفتند.

مشاور وزیر علوم در امور علمی، تحقیقات و فناوری، با اشاره به راه‌اندازی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، اظهار کرد: قانونی که برای وزارت علوم تدوین شده است، برداشته نمی‌شود و ما در برابر وظایفی که بر عهده داریم، باید پاسخگو باشیم و باید برای آن فکری شود؛ چرا که برای ایفای نقش اصلی خود در توسعه علم و فناوری، لازم است این معاونت شکل بگیرد.

دکتر خیرالدین خطاب به رؤسای پارک‌های علم و فناوری کشور با بیان اینکه لازم است همه در این زمینه پیشنهادات خود را ارائه دهند، افزود: عنوان این معاونت جدید، "معاونت نوآوری، فناوری و کارآفرینی" است و پیرو جلساتی که داشتیم برای این معاونت سه دفتر پیش‌بینی کردیم.

وی "دفتر امور پارک‌ها، مراکز رشد و توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان و فناور"، "دفتر برنامه‌ریزی، سیاستگذاری امور نوآوری و فناوری" و "دفتر حمایت و پشتیبانی نوآوری، فناوری و کارآفرینی" را سه دفتر پیش‌بینی شده برای این معاونت ذکر کرد و گفت: دفتر حمایت و پشتیبانی نوآوری، فناور و کارآفرینی فصل مشترک با معاونت علمی‌وفناوری ریاست‌جمهوری است و در حوزه‌هایی چون رفع مشکلات اراضی پارک‌ها، مالی و حمایت از پارک‌ها نقش مؤثری خواهد داشت.

مشاور وزیر علوم در امور علمی، تحقیقات و فناوری این سه دفتر را دارای زیر مجموعه‌هایی دانست و اظهار کرد: در حال حاضر تعداد متقاضیان پذیرش در پارک‌ها و مراکز رشد در حال کاهش است، به گونه‌ای که در سال ۱۳۹۶ تعداد ۷ هزار و ۸۰۰ واحد متقاضی استقرار در پارک‌ها بودند که این میزان در سال ۹۹ به ۵ هزار و ۷۰۰ واحد کاهش پیدا کرد.

وی بودجه معاونت پژوهش و فناوری این وزارتخانه را ۱۲۰ میلیارد تومان ذکر کرد و با اشاره به اینکه تنها ۱۰ درصد این میزان اعتبار محقق شده است، تاکید کرد: با این میزان اعتبارات نمی‌توان کاری در حوزه فناوری انجام داد. ما هرگز به دنبال تقابل با معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری نیستیم؛ چرا که حمایت و تقویت معاونت علمی موجب تقویت پارک‌های علم و فناوری خواهد شد، ولی باید مسائل روشن و شفاف شود.

دکتر خیرالدین، وزارت علوم و معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری را دو زنجیره در حوزه فناوری دانست و مسؤولیت حمایت از فناوری در سطح TRL ۴ را بر عهده وزارت علوم عنوان کرد و یادآور شد: این دو زنجیره باید در یک سطح شود و هر کدام ضعیف شود، فناوری کشور ضربه خواهد خورد؛ از این رو اعتقاد داریم که وزارت علوم، تحقیقات و فناوری باید کار مضاعف‌تری انجام دهد.

پیشنهاد قرار گرفتن پارک‌های دستگاهی زیر نظر وزارت علوم

مشاور وزیر علوم در امور علمی، تحقیقاتی و فناوری در ادامه با اشاره به ماموریت‌های معاونت فناوری، نوآوری و کارآفرینی وزارت علوم با تاکید بر اینکه این معاونت باید پارک‌ها و مراکز رشد دانشگاهی و استانی و همچنین پارک‌های وابسته به وزارتخانه‌ها را تقویت کند، ادامه داد: وزارت علوم باید متولی پارک‌هایی چون صنعت نفت، ICT و جهاد کشاورزی باشد.

دکتر خیرالدین اضافه کرد: دلیل اینکه ما در گذشته در این زمینه موفق نبودیم، این بوده که این وزارتخانه تشکیل شد و سخت افزار ایجاد کرد، ولی فرهنگ نوآوری و فناوری نه در ستاد و نه در صف شکل نگرفت و لازم است در این زمینه کار زیادی انجام دهیم.

وی با تاکید بر ضرورت تقویت روابط عمومی‌ها برای نهادیه شدن فرهنگ فناوری گفت: در وزارت علوم این مهم در دستور کار قرار دارد و باید در همه جا گفتمان فناوری مطرح شود تا فناوری به فراموشی سپرده نشود.

آمایش فناوری در کنار آمایش سرزمینی

دکتر خیرالدین بر تکمیل اکوسیستم فناوری در استان‌ها تاکید کرد و یادآور شد: نوآوری و کارآفرینی و فناوری باید در استان‌ها تقویت و این زیست بوم باید حفظ شود.

وی از اجرای آمایش فناوری در کشور خبر داد و خاطرنشان کرد: آمایش فناوری مبتنی بر آمایش سرزمینی، شناسایی پتانسیل‌ها و ظرفیت‌های حوزه فناوری و ماموریت گرا کردن پارک‌ها از برنامه‌های وزارت علوم است و درخواست می‌شود که هر پارک ماموریت‌های اصلی خود را ترسیم کند.

دکتر خیرالدین مبادلات بین‌المللی در حوزه فناوری را از دیگر برنامه‌های وزارت علوم نام برد و یادآور شد: این مبادلات شامل انتقال فناوری، صادرات فناوری می‌شود. در حال حاضر قرارداد ۲۵ ساله با کشور چین داریم که پیشنهاد شد یک پارک علم و فناوری مشترک با کشور چین راه‌اندازی شود و اینکه کدام یک از پارک‌های کشور می توانند در این زمینه پیشگام شوند، جزو مباحث ماموریت گرا شدن پارک‌ها است.

وی از برگزاری جلسه ای با کاردار کویت خبر داد و گفت: راه اندازی پارک علم و فناوری مشترک با این کشور نیز مطرح شد، ضمن آنکه با سوریه نیز در هفته آینده جلسه‌ای در این زمینه خواهیم داشت.

دکتر خیرالدین ایجاد قطب‌های نوآوری و فناوری را از دیگر برنامه‌ها عنوان کرد و یادآور شد: اخلاق در فناوری از برنامه‌های ما است. در حال حاضر آیین نامه مقابله با تخلفات علمی داریم و نیاز است آیین‌نامه‌ای در زمینه تخلفات فناوری نیز تدوین شود.

مشاور وزیر علوم، خاطرنشان کرد: اگر کشور قصد دارد از طریق توسعه فناوری به ثروت آفرینی برسد، پیشنهاد می‌شود که نه تنها وزارت علوم بلکه کلیه دستگاه‌ها معاونت فناوری و نوآوری داشته باشند.

وی در پایان با بیان اینکه در وزارت علوم ۱۵ اتاق فکر ایجاد شده است، گفت: سه مورد از این اتاق ها مرتبط با موضوعات پارک‌ها است که شامل "اقتصاد آموزش عالی"، "کاربردی‌سازی پژوهش" و "سیاستگذاری فناوری" می‌شود.

 

چهارشنبه ١٢ آبان ١٤٠٠ / شماره : ١٨٦ /  تعداد نمایش :621