چاپ     ارسال به دوست

آئین گرامیداشت و قدردانی از 60 سال تلاشهای علمی و اجرائی استاد دکتر بلورچیان برگزار شد.

 

با حضور دکتر محمد علی زلفی گل وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری، دکتر پیمان صالحی معاون پژوهشی وزارت عتف، دکتر جعفر توفیقی وزیر اسبق علوم، دکتر مخبر رئیس فرهنگستان علوم، دکتر سعید سهراب پور عضو پیوسته فرهنگستان علوم، استاد دکتر علی اکبر موسوی موحدی، پروفسور یوسف ثبوتی، دکتر محمد جواد لاریجانی رئیس پژوهشگاه دانشهای بنیادی، دکتر علی اکبر متکان دبیر کل کمیسیون ملی یونسکو در ایران و جمعی از پیشکسوتان عرصه شیمی، دانشجویان و کارکنان پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران آئین قدردانی از 6 دهه تلاشهای علمی و اجرائی استاد دکتر سید محمد بلورچیان مؤسس و بنیانگذار پژوهشگاه مصادف با سالروز ولادت ایشان نهم اردیبهشت 1403 در یک محیط بسیار صمیمی در مرکز همایشهای حکمت پژوهشگاه برگزار گردید.


در ابتدای این آئین پس از پخش سرود مقدس جمهوری اسلامی و تلاوت آیاتی از کلام الله مجید، دکتر احمد شعبانی ریاست پژوهشگاه ضمن عرض خیرمقدم به مقام عالی وزارت و دیگر مدعوین ارجمند طی سخنانی با تاکید بر اهمیت دریافت جوایز علمی بین المللی از دکتر محمد علی زلفی گل وزیر  محترم علوم، تحقیقات و فناوری خواست تا برنامه منسجم برای کسب این جوایز توسط دانشمندان ایرانی تدوین و اجرا شود.

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه، دکتر احمد شعبانی در مراسم گرامیداشت مقام استاد دکتر سید محمد بلورچیان به تاسیس چهار پژوهشگاه مهم در دهه ۶۰ اشاره کرد و گفت: در این بازه زمانی به دلیل نبود دوره های تحصیلات تکمیلی پژوهشگاه ها وظیفه پژوهش را برعهده داشتند و بعد از تصویب تاسیس پژوهشگاه شیمی دکتر بلورچیان وظیفه را انجام می دهند.

وی افزود: ساخت ساختمان فعلی این مجموعه در سال ۱۳۷۱ آغاز شد و در سال ۱۳۸۴ به پابان رسیده است، البته ساختمان اصلی از دهه ۶۰ در میدان ونک وجود داشته و فعال بوده است

.

رییس پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران به گردش مالی صنعت شیمی و شیمیایی اشاره کرد و گفت: گردش مالی این حوزه حدود هفت تریلیون دلار و این صنعت از صنایع مادر است، از آنجا که ایران از جهت نفت و گاز هم کشوری غنی است و ۱۳ درصد تولیدات اوپک در حوزه نفت خام در دست ایران است، گنج بزرگی است که باید از آن با کمک علمی پژوهشگاه ها محافظت کرد.

بودجه و بی توجهی صنایع مشکلات پژوهشگاه ها

دکتر شعبانی به بیان مشکلات پژوهشگاه پرداخت و اظهار داشت: ساختمان پژوهشگاه شیمی در میدان ونک به پژوهشگاه دیگری واگذار شد، ولی هنوز پولی به پژوهشگاه داده نشده است‌. پنج پروژه ملی داریم که از آن به عنوان مگاپروژه یاد می شود و دو طرح کلان هم یکی تولید مواد شیمیایی و دیگری احداث پارک دارویی شیمیایی است. دو جلسه با وزیر نفت برای پروژه تولید مواد شیمیایی در این راستا برگزار شد ولی هنوز به نتیجه نرسیده ایم.

وی در این مراسم که در پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران برگزار شد، ادامه داد: طرح دیگر توسعه احداث پارک دارویی است که اکنون چند شرکت دانش بنیان در این زمینه فعال هستند، یکی از این شرکت ها اکنون موفق به تولید ۲۰ قلم دارو شده که ۱۰ قلم آن به تولید انبوه رسیده است‌.

استاد دانشگاه شهید بهشتی تاکید کرد: پژوهشگاه ها دستاوردهای مهمی دارند، ولی مسایلی هم دارند که مهم ترین آن مشکل بودجه است. برای نمونه بودجه پژوهشگاه شیمی در سال ۱۴۰۱ حدود ۳۰ میلیارد بودجه با وجود حدود ۴۰ عضو هیات علمی و بیش از ۱۰۰ کارمند بود و در سال ۱۴۰۲ این مبلغ به ۴۵ میلیارد تومان رسید و با این وضع فقط هزینه کارکنان تامین می شود.



دکتر شعبانی مساله دیگر را استفاده نکردن صنعت از این امکانات و دانش فنی بیان کرد و از وزیر علوم خواست اجازه واگذاری اراضی دانشگاه پژوهشگاه ها به مجموعه های دیگر را ندهد.

وی به اهمیت دریافت جوایز بین المللی مانند نوبل اشاره و تصریح کرد: پژوهشگران موسسه ماکس پلانک آلمان که پژوهشگاه شیمی و چند پژوهشگاه دیگر با الگوگیری از ان ساخته شده اند تا کنون ۳۰ جایزه نوبل کسب کرده اند که ۱۵ جایزه ان توسط موسسیه شیمی ماکس پلانک کسب شده است، بنابراین باید برنامه مدونی برای دستیابی به جوایز بین المللی علمی تدوین و مجموعه هایی در کشورهای اسلامی تاسیس شود تا این روند را برای پژوهشگران کشورهای اسلامی تاسیس کند.

دکتر سید محمد بلورچیان (متولد ۱۳۱۲ تبریز) دارای مدرک دکتری داروسازی با درجه ممتاز از دانشگاه تبریز و دکتری تخصصی شیمی از دانشگاه بوردو فرانسه است.


وی در سال ۱۹۷۲ موفق به اخذ درجه دکتری دولتی علوم (اتا) با درجه افتخار آمیز از فرانسه شد، در سال ۱۳۴۲ به مرتبه استادیاری، در سال ۱۳۵۰ به مرتبه دانشیاری و در سال ۱۳۶۰ به مرتبه استادی نائل آمد.


یکی از فعالیت‌های مهم و ماندگار استاد دکتر بلورچیان بنیان گذاری، تأسیس و راه اندازی پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران بوده است. عضویت پیوسته در فرهنگستان علوم، نشان درجه یک دانش، کسب عنوان استاد نمونه کشور، برگزیده دوره اول همایش چهره‌های ماندگار، نخستین شیمیدان برگزیده انجمن شیمی و مهندسی شیمی ایران و برگزیده ویژه رتبه اول تحقیقات بنیادی سی امین جشنواره بین المللی خوارزمی از سوابق علمی و افتخارات وی به شمار می‌آید.

دکتر بلورچیان جزو ۱۵ عضو پیوسته اولیه فرهنگستان علوم است که از بدو تأسیس با فرهنگستان همکاری داشته و در این مدت علاوه بر مشارکت مؤثر در برنامه‌های علمی فرهنگستان و ایراد سخنرانی‌های علمی و اجرای طرح‌های پژوهشی، چند دوره ریاست گروه علوم پایه ریاست شاخه شیمی گروه را هم به عهده داشته است.

این دانشمند همچنین عضو شورای علمی و عضو شورای پژوهشی فرهنگستان علوم و عضو هیأت ممیزه مشترک فرهنگستان‌ها بوده است.


 


دوشنبه ١٠ ارديبهشت ١٤٠٣ / شماره : ٥٢٩ /  تعداد نمایش :330