چاپ ارسال به دوست
نکوداشت 60 سال خدمات علمی و پژوهشی دکتر بلورچیان برگزار شد
به گزارش خبرنگار اطلاعات، در این مراسم رئیس پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران اظهار کرد: این پژوهشگاه ثمره یک عمر تلاش دکتر بلورچیان و خانه اصلی اوست. این مکان 30 هزار متر مربع زیربنا دارد و از ابتدا با الگوبرداری از پیشرفته ترین مؤسسات پژوهشی دنیا، از جمله انستیتو شیمی ماکس پلانک طراحی و ساخته شد.
دکتر احمد شعبانی افزود: دکتر بلورچیان فقط یک مدیر اجرایی و علمی نبود، بلکه یک محقق بهتمام معنا بوده و او را میتوان پدر سیلیکون ایران نامید. ما مجموعه مقالات او در این زمینه را به صورت یک مقاله مروری گردآوری کردیم که به زودی منتشر میشود.
وی درباره فلسفه تأسیس پژوهشگاه شیمی بیان کرد: دهه 60 یک برهه طلایی برای تأسیس پژوهشگاهها در ایران بود که طی آن 4 پژوهشگاه مهم در کشور تأسیس شد. در این بازه زمانی به دلیل نبود دورههای تحصیلات تکمیلی، پژوهش دانشگاهی بسیار کمرنگ بود. بعد از تصویب تاسیس پژوهشگاه شیمی در دولت وقت، مسئولیت اجرایی آن به دکتر بلورچیان سپرده شد.
رئیس پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران با اشاره به گردش مالی بالای صنعت شیمی و شیمیایی گفت: صنعت شیمیایی دومین صنعت بزرگ دنیاست و برای ایران هم یک مزیت مطلق به حساب میآید زیرا این صنایع مبتنی بر نفت و گاز است و از آنجا که ایران از نظر نفت و گاز هم کشوری غنی است و گنج بزرگی دارد که باید از آن با کمک علمی پژوهشگاهها محافظت کرد.
دکتر شعبانی اظهار کرد: تولید محصولات پتروشیمی هزینه بالایی دارد ولی ما آنها را با قیمت پایین صادر میکنیم. برای اصلاح امور باید دانشگاهها، پژوهشگاهها و واحدهای پتروشیمی پای کار بیایند .
استاد دانشگاه شهید بهشتی به اهمیت دریافت جوایز بینالمللی مانند نوبل اشاره و تصریح کرد: پژوهشگران موسسه ماکس پلانک آلمان تاکنون ۳۰جایزه نوبل کسب کردهاند که ۱۵جایزه توسط موسسه شیمی این مجموعه کسب شدهاست، بنابراین باید برنامه مدونی برای دستیابی به جوایز بینالمللی علمی تدوین شود.
در ادامه، دکتر نوشین بلورچیان فرزند استاد بلورچیان طی سخنانی اظهار کرد: استاد بلورچیان طی چند دهه فعالیت مستمر در زمینههای گوناگونی انجام وظیفه کرد ولی قبل از هر چیز او یک معلم است که شاگردان زیادی را پرورش داده است. از دیگاه من که افتخار شاگردی او را داشتهام، او نهتنها به آموزش علم، بلکه به آگاهی و ایجاد معرفت اهتمام داشت. او اندیشیدن را میآموخت که نقطه آغازین هر حرکتی است و همین ویژگی است که جایگاه معلمی را از سایر مشاغل متمایز میکند.
وی ادامه داد: توجه استاد به پژوهش بر کسی پوشیده نیست و عملکرد او طی چند دهه نمایانگر همین موضوع است. زمانی که استاد ساخت پژوهشگاه را آغاز کرد، دانشگاهها صرفا رویکرد آموزشی داشتند ولی در حال حاضر تلاشهای فراوانی در سطح آموزش عالی برای توسعه پژوهش صورت گرفته است ولی نباید نقطه آغازین این حرکت را از یاد برد. در دهه 50 شمسی استاد نقش مهمی در زمینه پژوهش شیمی در کشور ایفا کرد که از جمله آنها میتوان به پایهگذاری انستیتو شیمی دانشگاه تبریز اشاره کرد. نوع نگاه وی در زمینه پژوهش شیمی بود که زمینه لازم برای تأسیس پژوهشگاه را فراهم آورد.
دکتر بلورچیان تصریح کرد: استاد نقش پژوهشهای هدفمند بنیادی را در توسعه کشور بسیار مهم میداند. در فرآیند راهاندازی پژوهشگاه هم این مهم را هدفگذاری و دنبال کرد. از طرف استاد به عنوان آغازگر این حرکت ارجمند، از زحمات تمامی کسانی که در آغاز او را همراهی کردند تشکر میکنم زیرا این دستاورد نتیجه تلاش جمعی است.
وی درباره خصوصیات پدر ابراز کرد: او همواره دغدغه ایران را دارد، هیچگاه تصمیماتش محدود به زمان حال نیست و فردی دوراندیش و آیندهنگر است که حتی در طراحی پژوهشگاه هم بخشهای را برای توسعه و نسلهای آینده درنظر گرفت.
دکتر کاظم کارگشا، از همکاران قدیمی دکتر بلورچیان نیز درباره سایر خدمات این استاد شیمی گفت: بلورچیان از تأسیس دانشکده شیمی در دانشگاه تبریز خدمات خود را آغاز کرد. بعد از آن عضو هیأت مؤسس انجمن شیمی و مهندسی شیمی ایران شد و مقالات پژوهشی منتشر میکرد. بعدها به ریاست شورای عالی انجمن برگزیده شد. در همان زمان معاون اجرایی نخستوزیری وقت پیشنهاد تأسیس پژوهشگاه را مطرح کرد و بلورچیان به عنوان رئیس پژوهشگاه انتخاب شد.
وی تصریح کرد: من شاهد بودم که آجر به آجر این پژوهشگاه با نظارت دکتر و با حداقل هزینه روی هم گذاشته شد. تجهیز پژوهشگاه هم با همت وی صورت گرفت. آنچه در این 38 سال همکاری از بلورچیان دیدم، فقط خدمت به ایران بوده است.
در ادامه رئیس فرهنگستان علوم، سرمایهگذاری در بخش علوم پایه را ضروری دانست و گفت: گاهی از اساسی بودن علوم پایه برای آینده کشور غفلت میکنیم. سرمایهگذاری ما در زمینه علوم پایه بسیار اندک است در حالی که فناوریها از دل این علوم بیرون میآیند ولی ما چون دوراندیش نیستیم، در این زمینه سرمایهگذاری نمیکنیم. فرهنگستان علوم در زمینه تقویت علوم پایه برنامهریزی دارد و وظیفه شاخههای علوم پایه این است که نشان دهند دورنمای کشور برای رسیدن به مرجعیت علمی از مسیر علوم پایه چگونه باید بگذرد .
دکتر محمدرضا مخبر دزفولی ادامه داد: اگر هدفمند تحقیق و هزینه کنیم، نتیجه میگیریم ولی اگر بدون هدف سرمایهگذاری کنیم، نتیجه درست و کامل کسب نمیشود.
وی در بخش دیگری از سخنانش به ویژگیهای شخصیتی دکتر بلورچیان پرداخت و گفت: این شخصیت علمی پشتکار زیادی در امور علمی و اجرایی دارد و این امر در تاسیس پژوهشگاه شیمی مشخص است. هر روز که در فرهنگستان علوم با وی جلسه داریم از این اندیشمند بیشتر میآموزیم.
مخبر دزفولی یکی از اقدامات فرهنگستانها را معرفی ذخیره و گنجینههای دانشی مانند استاد بلورچیان دانست.
وزیر علوم نیز در این مراسم طی سخنانی ضمن تاکید بر اهمیت گرامیداشت اقدامات دانشمندان کشور، گفت: این اقدامات به نسل جدید نشان میدهد گذشتگان چقدر برای پیشرفت علمی کشور زحمت کشیده و عمر خود را در این راه گذاشتهاند.
محمدعلی زلفیگل بیان کرد: گاهی به دلیل نگاههای سیاسی قدر داشتهها و بزرگان خود را نمیدانیم و فراموش میکنیم برای ساختن باید خیلی وقت و هزینه گذاشت.ساختن بسیار سخت و زمانبر، اما خراب کردن بسیار آسان است. قدردانی از استادان، بزرگان و دانشمندان باید فراتر از کنشهای سیاسی به فرهنگ تبدیل و حتی در کتابهای درسی منتشر شود تا نسل جدید هم از آنها درس بگیرند.
وی یادآور شد: دانایی امری پلکانی و تدریجی است. اتفاقات علمی در ۴۵سال بعد از انقلاب اسلامی با کار جهادی توسط استادان و دانشجویان محقق شده است و اصلا نباید اجازه دهیم به دانشجویان یا دانشگاهها بیحرمتی شود. شخصیتهای علمی مانند استاد بلورچیان سرمایه نمادین کشور هستند.
در پایان از جانب وزارت علوم، فرهنگستان علوم، پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی و دانشگاه تبریز هدایا و لوحهای تقدیری به دکتر بلورچیان اهدا شد. همچنین سردیس دکتر بلورچیان نیز رونمایی شد.
دوشنبه ١٠ ارديبهشت ١٤٠٣ / شماره : ٥٣٤ / تعداد نمایش :220